Over Jordanië

Jordanië is een van de meest veelzijdige landen van het Midden-Oosten. Het is een land rijk aan historie en begunstigd met een overweldigende natuur.

De bevolking staat bekend als tolerant en gastvrij. Doordat het land vrij compact is, kun je veel verschillende dingen zien in relatief korte tijd. Amman ligt op minder dan vijf uurtjes vliegen.


Gratis Reisgids – tips voor een geslaagde Jordanië reis!

Wat is de beste reistijd? Hoe zit het met je visum? Voor deze en andere vragen hebben we een Jordanië Reisgids samengesteld.

Na het lezen van deze gids weet je precies waar je rekening mee moet houden bij het voorbereiden van jouw Jordanië reis.

En het mooie is, de gids is helemaal gratis!

GRATIS reisgids aanvragen

Keuken

Eten is een feestje

Jordanië, Madaba, Jordaanse keukenEten is in Jordanië een belangrijk onderdeel van het sociale leven. Van ieder maaltijd wordt een feestje gemaakt.

De tafel staat vol met schalen met de heerlijkste salades, gegrilde groentes en gekruid vlees. Iedere maaltijd wordt vergezeld door plat brood en hummus, een puree gemaakt van kikkererwten. Van het platte brood worden stukken afgescheurd die gevouwen worden tot een soort opscheplepels.

Traditioneel gebruik je het platte brood om sauzen en stukjes groenten en vlees mee op te lepelen. Iedereen deelt mee in de schotels die op tafel staan. Ook voor vegetariërs is er veel keuze.


Cultuur

Een tolerant land

In Jordanië leven veel mensen met verschillende achtergronden naastJordanië, Cultuur, Lokale bevolking elkaar. Volgens recente schattingen leven er in Jordanië twee miljoen Palestijnen en een miljoen Irakezen die hun eigen land ontvlucht zijn en een nieuw bestaan opbouwen. Dat is een flink aandeel van de naar schatting 6,5 miljoen koppen tellende bevolking. Mede dankzij deze diversiteit kent Jordanië een grote mate van tolerantie.

Religie

De bevolking is overwegend Islamitisch. Mannen en vrouwen kleden zich een stuk conservatiever dan in het westen. Jordaanse mannen zul je bijvoorbeeld niet vaak in een korte broek zien lopen, zelfs niet bij hoge temperaturen. Vrouwen hebben over het algemeen armen, benen en hals bedekt. De meeste vrouwen dragen ook een hoofddoek.

Van westerse vrouwen wordt dit niet verwacht. Maar wie kiest voor een minirok en een topje met spaghettibandjes, kan rekenen op afkeurende blikken. De meeste westerse vrouwen voelen zich het prettigst bij bovenkleding die schouders en bovenarmen bedekt en onderkleding die op of over de knie valt. Een luchtige doek of sjaal die je kunt omslaan bij een kerk- of moskeebezoek is ook erg handig.


Vakantie met kinderen

Jordanië met kinderen

Veel mensen denken dat een reis naar een land als Jordanië met kinderen niet of lastig te doen is. De Jordaanse bevolking is echter heel gastvrij en vinden het juist leuk om met buitenlandse kinderen om te gaan. In de lokale werkplaatsen mogen kinderen vaak even meehelpen en in de hotels maakt niemand bezwaar als jongens en meisjes lekker in het zwembad spelen.

Verwacht in Jordanië geen grote groepen toeristen met kinderen. Je zoon of dochter zal zich vaak zelf moeten vermaken, maar mag daarentegen in de kastelen en andere bezienswaardigheden wel onbekommerd klimmen en klauteren. En met de lokale jeugd is het ook goed spelen. Een bal of kleurspullen zorgt ervoor dat ze makkelijk contact maken.

De hygiëne in Jordanië is prima, ook in de natuurparken. De gerechten bevatten vaak rijst, kip en een tomaten-komkommersalade. De gastvrijheid in Jordanië voor kinderen maakt dat je vaak geen toegangsgelden voor hen hoeft te betalen. Een bezoek aan Petra is voor kinderen jonger dan twaalf jaar gratis. Je kan daar op verzoek ter plekke een Nederlandssprekende gids inhuren voor ongeveer 50 dinar.


Het klimaat in Jordanië

Klimaat Jordanië

De beste tijd voor een rondreis in Jordanië zijn de lente en herfst. Temperaturen zijn dan aangenaam en er valt weinig neerslag. In de winter koelt het af. In Amman kan het zelfs sneeuwen. ’s Nachts kunnen temperaturen, zeker in de woestijn, dalen tot onder het vriespunt.

De lente begint in maart. De zomer is heet en droog; temperaturen van 50 ̊C komen voor. Het hoogseizoen loopt van maart tot en met mei en van oktober tot en met november.


Huurauto vs. chauffeur

In onze vaste rondreizen bieden we je een keus om zelf te rijden met een huurauto, of om je te laten rijden. Tijdens de groepsreis reizen we met een chauffeur. Onze bouwstenen zijn gebaseerd op rondreizen met een chauffeur, maar het is ook mogelijk om zelf met een huurauto te rijden.

DSC_9086Huurauto

Jordanië is een land waar je heel goed zelf kunt rijden met een huurauto. De kwaliteit van de wegen is over het algemeen redelijk tot goed. Men rijdt gewoon aan de rechterkant van de weg.

Jordanië is niet zo’n groot land. Meestal ben je binnen in een paar uurtjes op je volgende bestemming. En met je eigen auto kun je natuurlijk gemakkelijk uitstapjes maken.

Je kunt bij je auto een navigatiesysteem huren. Wie het ietsJordanië, King's Highway, Woestijn avontuurlijker wil houden kan het natuurlijk ook ouderwets met een kaart doen. Af en toe naar de weg vragen kan heel leuke ontmoetingen opleveren. Dan merk je hoe gastvrij Jordaniërs zijn voor vreemdelingen. Mensen nodigen je graag uit voor een kopje thee of rijden je een stukje voor om er zeker van te zijn dat je de goede kant op gaat.

Chauffeur

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om je te laten rijden. Je hoeft je dan helemaal nergens druk over te maken, je bent tenslotte op vakantie.

De meeste afstanden leg je met een privéchauffeur af. Hierdoor hoef je niets aan flexibiliteit in te boeten, onderweg kun je gewoon stops maken als je bijvoorbeeld een mooi fotomoment ziet of een fruitstalletje tegenkomt.

Je wordt rondgereden door lokale chauffeurs die de omgeving kennen als hun broekzak. Zo leer je gelijk mensen kennen die je kunnen vertellen over hun leven.


Geld

Dinars

De Jordaanse munteenheid is de Jordaanse Dinar, afgekort tot JD. BijJordanië, Jordaans Geld aankomst op de luchthaven kun je met je internationale pinpas Dinars pinnen.

De waarde van 1 Jordaanse Dinar is ongeveer gelijk aan 1,30 EUR.

De eerste munten die Jordanië kende waren Griekse zilveren munten in de 5de eeuw v.Chr. De eerste munten die zijn uitgegeven in het gebied zelf komen uit Petra en werden door koning Aretas II uitgegeven.

In 1964 werd de Jordaanse Dinar (JOD) ingevoerd.


Visum

Paspoort en gratis visum

Om naar Jordanië te kunnen reizen heb je een paspoort nodig dat nog minimaal zes maanden geldig is op het moment dat je Jordanië weer verlaat.

Bij aankomst op de luchthaven van Amman of Aqaba krijg je een visum. Sinds kort is het visum voor Jordanië gratis voor toeristen die voorafgaand aan de reis een Jordan Pass hebben aangeschaft. De voorwaarde is wel dat je minimaal twee nachten in Jordanië verblijft, anders kost het visum 40 JD.