2016 – Reisverslag Individuele Rondreis Jordanië Corrie en Jan

Reisperiode: 23 april t/m 5 mei 2016
Jouw Jordanië reizigers: Corrie en Jan
Individuele rondreis: Bouwstenen Amman, Madaba, Dana, Petra, Wadi Rum, Aqaba en dode Zee
Reisduur: 13 dagen


Dank voor deze attente mail en ook voor de kaart die we de dag na aankomst al ontvingen! Sorry voor de wat late reactie, maar na terugkomst slokken allerlei andere dingen je weer op.

We hebben een prachtige reis gehad en hebben ons in Jordanië geen moment onveilig gevoeld. De Jordaniërs zijn supervriendelijke en heel gastvrije mensen. Hoe vaak we niet “You’re welcome” gehoord hebben…… Kinderen en pubers vroegen ons  naar waar we vandaan kwamen en hoe we heetten en wilden met ons op de foto. Wat 1 van ons dan uiteraard ook weer vastlegde.

De Jordan Pass is erg handig. In het algemeen was men overal goed op de hoogte van het bestaan van de pas en je hoeft niet meer na te denken over de verschillende entreegelden en het apart houden van het geld daarvoor.


Geweldige chauffeur!

Onze chauffeur in het noorden was echt de topper: in kennis van het land, de vegetatie, de geschiedenis en het Engels. Niets was hem te veel. De zuidelijke chauffeurs spraken minder goed Engels, maar we konden ons prima verstaanbaar maken. Het is duidelijk dat de Jordaniërs er alles aan doen om het de toeristen naar de zin te maken. Dat is ook wel begrijpelijk als je zag hoe rustig het overal was. We hadden met hen te doen. Je zal maar van het toerisme leven!

Bij 1 van de woestijnkastelen waren we de enige bezoekers en kregen van de beheerder de sleutel mee van “ons privé kasteel”. Voor ons was het natuurlijk wel een voordeel van we onbelemmerd foto’s zonder andere toeristen erop konden maken, maar voor de bevolking is het een ramp. Het bezoek aan het Wetland Reserve, had voor ons niet echt een meerwaarde. Hooguit dat je daar (een beetje) water had midden in de woestijn. Vogels hebben we er nauwelijks gezien.

DSC_2703Het bezoek aan het vrouwencoöperatief van leuk en het eten erg goed! Dit had zeker wel een meerwaarde! Datzelfde geldt ook voor Dana: de locatie is fraai, de kamer in een opgeknapt huisje erg leuk en de wandeling met de bedoeïenengids een belevenis! Prachtig!

Petra was geweldig! We hebben er ook Maguerite van Geldermalsen (“Ik woonde in een grot”) ontmoet, haar boek gekocht laten signeren. Leuke ontmoeting.


Bed & Breakfast in Petra

Jullie mogen zeker nog wel wat meer “reclame” maken voor de B & B. Het is niet alleen een prachtige plek, maar de Nederlandse eigenaresse is ook nog eens een zeer gastvrije gastvrouw. Na dagen alleen maar Engels spreken, was het voor ons leuk om weer eens Nederlands te spreken. Wij vonden (en naar wij denken veel Nederlanders) dit echt een meerwaarde, dus nuttig om dit wellicht op jullie site te vermelden. Zij kon ons ook heel veel over de cultuur van het land vertellen.


Diner bij een lokale familie

Het eten bij de lokale familie was heel bijzonder: we aten in de grote ontvangstruimte van de vader (stamhoofd) van onze gastheer. Die laatste was getrouwd met een Engelse die met haar 2 kinderen 4,5 jaar en 20 maanden) met ons mee at. Je begrijpt dat dit ons weer hele andere gespreksstof gaf!


Wadi Rum, wouw!

Tijdens de fraaie tocht door Wadi Rum hebben we geluncht en siësta gehouden bij de bedoeïenentent van de moeder van onze gids. Heel bijzonder.

Het tentenkamp in Wadi Rum zou ik erin houden als ik jullie was; het was zelfs beter dan je aangaf. Zo was er verlichting en een stopcontact (voor opladen telefoon/fototoestel) door stroom van zonnepanelen. Bovendien was de meegenomen lakenzak overbodig, omdat er keurig lakens op de prima bedden lagen. De handdoek was wel nodig. Die bedden waren overigens overal goed en dat zegt was als je (Jan) rugklachten hebt. Ook was er genoeg WC papier.


Aqaba, glasbodemboot is een aanrader

We konden heel fijn eerder inchecken in het hotel. Omdat we niet zulke strandmensen zijn (er waren, zo zagen we vanaf zee, nauwelijks bezoekers trouwens op het speciale toeristenstrand) zijn we niet naar het strand geweest. Wat we wel aanbevelen is de 4 uur durende glasbodemboot trip naar het koraal. Deze bestond uit 50 minuten varen, 20 minuten het prachtige koraal en de veelkleurige vissen bekijken via de glasbodems, een uurtje zwemmen (waarbij je onder begeleiding kon snorkelen en daarbij nog veel meer van dichtbij kon zien), een uur lunchbuffet en tenslotte weer 50 minuten terugvaren.

We waren met nog 2 Nederlanders (ontmoet onderweg in Wadi Rum, zaten in zelfde kamp en zelfde hotel in Aqaba) en verder alleen Jordaniërs, Palestijnen en Parijse Fransen van Algerijnse afkomst die onderling Arabisch spraken (maar deels ook Engels). Het was een bijzondere sfeer met Arabische muziek en soms dansende mannen. Een aanrader voor toekomstige klanten.


Dode Zee

De chalets aan de Dode Zee waren zelfs beter dan je aangaf. Geen apart sanitair, maar (waarschijnlijk later aangebouwd) een keurige eigen badkamer met douche, wastafel en toilet. Prima dus. Leuke plek ook. De wandeling in Wadi Mujib hebben we, wegens de hoge waterstand op sommige plekken (bij Corrie tot aan de nek, zo meldde men) maar overgeslagen. Maar natuurlijk hebben we wel lekker gedreven en gezwommen in de Dode Zee. Een aparte ervaring!

DSC_7303Op de terugweg zagen we, eindelijk toch nog, de door ons vergeefs gezochte kudde loslopende kamelen. En natuurlijk stopte de chauffeur direct en gaf ons uitgebreid de tijd om ook die op de gevoelige plaat vast te leggen.

Kortom: we hadden een geweldige reis, die door jullie vrijwel vlekkeloos was georganiseerd met prima mensen zoals de chauffeur, jullie Jordaanse partner en gastvrouwen zoals in Petra.

Groetjes,

Corrie en Jan

Lees meer verhalen