Is Jordanië veilig?

Geschreven door: Leonieke Glasbergen
Gepubliceerd op: 3 februari 2016

Op 24 januari 2018 verscheen er een update op dit bericht.

De januari vakantiebeurzen zijn voorbij. We merkten dat er weer veel enthousiasme was bij de bezoekers van onze stand om naar Jordanië te reizen. Maar er was ook onzekerheid. De meest gestelde vraag op dit moment is of Jordanië wel veilig is. Daar gaat deze blog over.

Is het veilig om naar Jordanië te reizen?

Om maar met de deur in huis te vallen: je kunt ons erop vertrouwen dat op het moment dat wij Jordanië onveilig achten, dat we absoluut geen reizigers naar dat land zouden sturen. Niets is voor ons belangrijker dan de veiligheid van onze reizigers. Daar kun je echt van op aan.

Hoe we bepalen of Jordanië veilig is

Om te bepalen of Jordanië veilig is, kijken we naar verschillende bronnen. Ten eerste reizen we met regelmaat zelf naar het land en ervaren dus uit eerste hand hoe het met de veiligheid gesteld is. Daarnaast baseren we ons op het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, de Nederlandse ambassade in Amman en op de adviezen van onze lokale partners.

reisadvies-jordanie-12-5-2015-620-pngReisadvies Jordanië van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Er geldt voor Jordanië geen negatief reisadvies. Er zijn wel bepaalde gebieden in Jordanië die je moet vermijden. Het gaat dan om een smalle strook van 5 km in het noorden van Jordanië, langs de grens met Syrië en Irak. Als reiziger kom je sowieso al niet in die gebieden, dus dat is geen probleem. Het zal zeker niet gebeuren dat je daar per ongeluk terecht komt.

Voor de rest van Jordanië geldt “kleurcode geel”. Dat betekent dat er veiligheidsrisico’s zijn die afwijken van wat wij in Nederland gewend zijn. Het Ministerie van buitenlandse Zaken noemt twee dingen die hierin meespelen: demonstraties en een terrorisme-risico. Oei, dat klinkt niet goed. Maar, voordat je in de paniek schiet, het is niet zo dat er om de haverklap gewelddadige demonstraties of zelfs aanslagen plaatsvinden. De werkelijkheid ligt iets genuanceerder.

Hoe zit het met die demonstraties in Jordanië?

Er kunnen demonstraties voorkomen. Dan gaat het vooral om de stad Ma’an. Deze stad ligt in het zuiden van Jordanië. De stad ligt aan de Desert Highway, een route die in de meeste reisplannen niet is opgenomen. Als je via de King’s road of de Dead Sea road naar Petra en verder naar het zuiden rijdt, dan kom je überhaupt niet langs deze stad. Reis je via de Desert Highway, dan kom je er wel langs.

Wat is eigenlijk het probleem in Ma’an? De stad kent een hoge werkloosheid. Daardoor is er veel armoede en ontevredenheid. Dat leidt soms tot demonstraties. Voor het laatst waren er ongeveer een jaar geleden  (op het moment van het schrijven van dit blog) demonstraties over de verhoging van de benzineprijs. Er vonden ook demonstraties plaats tégen IS.  Die demonstraties zijn niet gericht op toeristen of op andere buitenlanders.

Incidenteel vinden er ook dergelijke demonstraties in Amman plaats. Het gaat dan om een enkele keer per jaar of per twee jaar.

Mocht er trouwens een situatie spelen op het moment dat je in de buurt van Ma’an bent, dan hebben onze chauffeurs en gidsen de instructie om met een cirkel om Ma’an te rijden, zodat je er niet in de buurt komt.

Hoe zit het dan met het terrorisme-risico?

Dit risico komt door IS. Jordanië voert actief deel aan de strijd tegen IS. Net als Nederland is Jordanië onderdeel van de coalitie die het opneemt tegen IS. Voor de goede orde: IS heeft geen grondgebied in Jordanië in handen. Ook niet in die strook langs de grens met Syrië en Irak.

Begin februari 2015 voerde Jordanië  in korte tijd een aantal hevige bombardementen uit op IS doelen in Syrië. De directe aanleiding hiervoor was een incident dat plaatsvond in februari 2015. Een aantal weken daarvoor werd een Jordaanse straaljager neergeschoten boven Syrië en de piloot gevangen genomen. In februari 2015 publiceerde IS een afschuwelijke video waarin de piloot levend werd verbrand. Dit leidde tot protesten in heel Jordanië tegen IS.

De Jordaanse koning Abdullah II handelde snel en leidde als piloot persoonlijk de aanval in. In een paar dagen tijd werd een aantal IS doelen gebombardeerd en IS flinke schade toegebracht. Inmiddels is dit een jaar geleden.

Doordat Jordanië, net als Nederland, in de coalitie zit die IS bestrijdt, loopt het land dus risico op vergeldingsacties. Dit is het terrorisme-risico waar het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor waarschuwt. Gelukkig zijn er geen aanslagen geweest. Enige sympathie voor IS is in Jordanië ver te zoeken, zeker sinds de verbranding van de Jordaanse piloot.

Zijn er andere veiligheidsrisico’s?

Ja: vlieg niet boven de Sinaïwoestijn in Egypte, waarschuwt het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De luchtvaartmaatschappijen waar wij mee vliegen (Lufthansa, Austrian, Royal Jordanian), komen daar totaal niet in de buurt, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken.

Als vrouw in Jordanië

Verder krijgen we nog wel eens de vraag of Jordanië veilig is voor vrouwen. Wij spreken uit persoonlijke ervaring als we zeggen dat dat zo is. Als jonge, blonde vrouw reisde onze Jordanië-specialist Tamara in juni 2015 nog in haar eentje door Jordanië. Ik vroeg haar naar haar ervaringen op dat vlak. “Ik kreeg wel aandacht van mannen, maar ze bleven altijd op afstand en behandelden me met respect”.

Wij kennen onze chauffeurs en gidsen persoonlijk. Je kunt bij hen als vrouw echt met een gerust hart in de auto stappen.

Criminaliteit in Jordanië

Gewelddadige criminaliteit jegens toeristen komt in Jordanië niet of nauwelijks voor. Wij hebben er nog nooit van gehoord. Wel moet je op drukke plekken (zoals overal in de wereld) letten op je portemonnee. Maar eerlijk, het risico dat je gerold wordt is in Amsterdam groter dan in Jordanië.

Veiligheidsgevoel in Jordanië

We begrijpen dat sommige mensen niet echt een veilig gevoel hebben bij Jordanië voordat ze er geweest zijn. In de landen rond Jordanië is van alles aan de hand en dat ziet er niet best uit.

Een mooi voorbeeld is één van de reizigsters die mee ging op onze groepsreis. Ze maakte zich vlak voor vertrek toch wel zorgen over de veiligheid. Op reis vertelde ze aan de reisbegeleider dat ze van te voren zelfs nachtmerries had gehad waarin de minibus overvallen werd door strijders in jeeps met zwarte vlaggen. Heel beangstigend zulk soort dromen natuurlijk. Eenmaal op reis sloeg dat beeld helemaal om: “nu ik hier in Jordanië rijd en de bevolking heb ontmoet, voel ik eigenlijk pas hoe de media effect op je heeft en je een totaal ander beeld kan geven dan hoe een land werkelijk is”. Ze heeft zich er uiteindelijk over verbaasd dat Jordanië helemaal niet anders aanvoelde dan Nederland.

Wij spreken ook uit eigen ervaring als we zeggen dat Jordanië heel veilig aanvoelt. Er zit geen spanning in de lucht. Dit is ook de feedback die we van onze reizigers terugkrijgen. We hebben nog nooit van iemand te horen gekregen dat ze zich ergens in Jordanië onveilig hebben gevoeld.

Vinger aan de pols

Natuurlijk houden we continu een vinger aan de pols. Mocht de situatie veranderen in Jordanië dan spelen we hier direct op in.

Als de kleurcode van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor heel Jordanië oranje wordt, dan kun je uiteraard je reis annuleren. Omdat wij lid zijn van het Calamiteitenfonds ben je als reiziger ook ervan verzekerd dat je geld terugkrijgt in het geval er een calamiteit plaatsvindt.

Wil jij naar Jordanië?

Dit is hét moment om naar Jordanië te reizen. Het toerisme in Jordanië heeft de afgelopen tijd toch wel een knauw gekregen. Het is daardoor nu hartstikke rustig. Moet je je voorstellen dat je nu in alle rust door Petra kunt lopen, zonder hordes toeristen om je heen! Ik kan je verzekeren dat dat heel speciaal voelt. En je helpt de lokale mensen die voor hun brood afhankelijk zijn van de komst van reizigers zoals jij.

Je kunt een prachtige individuele rondreis uitzoeken die wij al voor je hebben samengesteld, of je kunt zelf een Jordanië reis samenstellen met onze bouwstenen.

Lees meer verhalen