Film ‘Theeb’, een duik in de geschiedenis van Jordanië

Door: Tamara Glasbergen
Datum: 11 november 2015

Een paar weken geleden ben ik naar het filmtheater in Bussum geweest naar de Jordaanse film Theeb. Als je nog naar Jordanië gaat krijg je een mooie indruk van het landschap en de bedoeïenencultuur. Ben je er al geweest, dan zal je vast dingen herkennen.

Film Theeb opgenomen in JordaniëHet jongetje Theeb, het Arabische woord voor wolf, is de zoon van het hoofd van een bedoeïenenstam in Wadi Rum. Je wordt meegenomen in zijn avontuur ten tijde van de Eerste Wereldoorlog.

De film was een succes op verschillende filmfestivals, waaronder het Venice International Film Festival. Dit komt mede door de ‘amateur’ cast die voor een groot deel uit bedoeïenenstammen komen en de rollen op een bijzonder natuurlijke manier vertolken.

Ongeveer 100 jaar terug

De film speelt zich af in 1916, wanneer Jordanië nog tot het Ottomaanse Rijk behoort en de Eerste Wereldoorlog in volle gang is. De Britten vechten samen met de bedoeïenen tegen het terugtrekkende Turkse leger, dat op dat moment de spoorlijn in Wadi Rum nog bezet heeft. Deze spoorlijn werd voorheen gebruikt door de pelgrims die naar Medina trokken, maar nu ook om het Turkse leger en bevoorrading te vervoeren.

Op een avond komt een Britse officier samen met zijn Arabische begeleider aan bij de stam van Theeb. Na alle hartelijke welkomstrituelen van de bedoeïenen, vraagt de Brit om een gids die hem begeleidt door de woestijn.

Bedoeïenen erecode

De bedoeïenen willen hem eigenlijk niet helpen, maar ze moeten wel, want bedoeïenen hebben een erecode die vertelt dat zij nooit iets mogen weigeren aan gasten. De oudere broer van Theeb wordt op pad gestuurd en Theeb ziet ze wegrijden op hun kamelen. Uit nieuwsgierigheid gaat Theeb er stiekem achteraan. Als de oudere broer hem ontdekt kan hij niet anders dan hem meenemen.

Een tocht op de kameel volgt door het mooie landschap van Wadi Rum. Ze merken bij verschillende rustplaatsen dat de oorlog in volle gang is en het niet altijd veilig is. Ondanks dat ze constant waakzaam zijn, worden ze toch overvallen bij een van de rustplaatsen. Een spannende strijd volgt waar Theeb zich uit moet zien te redden.

De film geeft mooi weer hoe bedoeïenen voor elkaar zorgen, elkaar aanvullen en hoe leven en dood het verschil kunnen maken in de keuzes voor wie je zorgt, maar niet wie je liefhebt. Door de avonturen van Theeb krijg je een kijkje in de cultuur van de bedoeïenen; erg interessant als je het land nog wilt bezoeken.

Veiligheid in het heden

De film geeft een inkijkje in de zorgcultuur van de Bedoeïenen. Ook vandaag de dag zorgen de inwoners van Jordanië voor een veilige omgeving. Niet alleen voor elkaar, maar vooral voor hun gasten, van welke afkomst of met welke geloofsovertuiging dan ook.

De film is in documentaire-achtige stijl gemaakt. Zelf vond ik het verhaal soms wat traag verlopen, maar door de prachtige filmbeelden zeker de moeite waard om gezien te hebben. Door filmrecensenten wordt Theeb bestempeld als een film vol ouderwetse spanning met een hoog cinematografisch gehalte. Je kunt de film vanaf 10 december 2015 bestellen bij bijvoorbeeld Bol.com.

Lees meer verhalen