Reisadvies Jordanië

Door: Tamara Glasbergen
Datum: 2 november 2015

Een reis naar Jordanië dat roept vragen op en vergt voorbereiding. Vragen als “heb ik vaccinaties nodig” of “kan ik veilig (solo) reizen door het land” zijn niet ongebruikelijk. Onze Jordanië reisspecialist Tamara zette een aantal praktische zaken op een rijtje.

Reisadvies Jordanië

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken markeert een strook van 5 kilometer langs de grens met Syrië als minder veilig gebied. Tevens staat het gebied ten noorden van de weg naar buurland Irak en het grensgebied met dit land als een gebied waar aangeraden wordt niet naar toe te reizen. Niet noodzakelijke reizen naar deze gebieden worden afgeraden, maar maak je geen zorgen wij sturen je heus niet die kant op. 🙂

Er is – en ook nimmer geweest – geen negatief reisadvies voor Jordanië. Voor actuele informatie raadpleeg de website van de Rijksoverheid.

Vaccinaties

Voor een bezoek aan Jordanië zijn geen verplichte inentingen nodig. Doorgaans worden de inentingen tegen DTP en Hepatitus A wel aanbevolen. Enkel wanneer je zeven dagen voor je bezoek aan Jordanië een bestemming hebt bezocht waar gele koorts heerst, zal je hier een vaccinatie voor moeten krijgen.

Your Planet is een reisorganisatie, natuurlijk geen medische instantie, daarom raden wij je aan om een persoonlijk advies in te winnen voor de vaccinaties bij je huisarts of bij een vaccinatiecentrum. Een advies op maat is belangrijk, zeker wanneer er al eerder vaccinaties gezet zijn of je in het dagelijks leven medicijn gebruikt.

We werken samen met Thuisvaccinatie, een organisatie zoals de GGD of ander vaccinatiecentrum. Heel handig is dat Thuisvaccinatie een erkende arts bij je thuis laat komen, óók in de weekenden of avonduren, wanneer het jou uitkomt. Om een afspraak te maken, raadpleeg de website van Thuisvaccinatie.

Alleen op reis, Reisadvies JordaniëVeiligheid

Jordanië is een bestemming waar je veilig kunt rondreizen, of het nu gaat om solo reizigers, gezinnen met kinderen of vrouwen die het land willen bezoeken. De bevolking is zeer gastvrij en aardig en zal er alles aan doen om het haar gasten naar de zin te maken.

Ik bezocht Jordanië vorig jaar oktober als begeleider van onze groepsreis en afgelopen zomer als vrouw alleen om onderzoek te doen naar nieuwe plekken. Ik heb me geen moment onveilig gevoeld. Ondanks de onrust in de omliggende landen is Jordanië een baken van rust in het Midden-Oosten en veilig om naar toe te reizen.

Verkeer

Bewegwijzering in JordaniëHet verkeer in de hoofdstad Amman kan er hectisch aan toe gaan, maar in de rest van Jordanië is het redelijk rustig op de weg. Bewegwijzering is schaars, maar over het algemeen in het Arabisch en in het Engels. Wie zelf auto wil rijden, moet avontuurlijk ingesteld zijn. Je krijgt van ons een goede routebeschrijving mee naar de plekken die je gaat bezoeken, maar soms is het een beetje zoeken.

Wil je liever op een meer ontspannen manier door het land reizen? Overweeg een auto met privéchauffeur om Jordanië in al haar facetten te ontdekken.

Eten & drinken

Het water uit de kraan is niet drinkbaar. Flessen met gezuiverd drinkwater zijn vrijwel overal verkrijgbaar. Waak voor ijsklontjes in frisdrank, deze zijn doorgaans van kraanwater gemaakt en kunnen buikklachten veroorzaken. Gebruik ook voor het tandenpoetsen water uit een fles.

Reisadvies Jordanië, drink mocktailsJordanië heeft een heerlijke keuken, die uitnodigt om ontdekt te worden. De maaltijden worden in principe goed klaargemaakt. Let op bij stalletjes op straat, hier is de hygiëne minder goed als in de hotels. Ook gerechten die langere tijd in chafing dishes warm gehouden worden, vormen een broedplaats voor bacteriën. Nog een paar dingen waarbij achtzaamheid geboden is: rauwkost, mayonaise en ijs.

Officieel is het gebruik van alcohol door de Islam verboden, in de grote hotels in Jordanië echter zijn alcoholische dranken verkrijgbaar (niet tijdens de ramadan periode). Een goed alternatief zijn de mocktails die geschonken worden. Te denken aan een alcoholvrije mojito of een verfrissende limoen-muntmocktail

 

Nota bene: Het reisadvies Jordanië is aan veranderingen onderhevig. Neem bij twijfel contact op met onze reisspecialist of raadpleeg de genoemde websites

Lees meer verhalen