Wonderschoon Wadi Rum

Geplaatst door: Tamara Glasbergen
Datum: 27 oktober 2015

Wadi Rum, wat naast de Dode Zee en Petra één van de grootste trekpleisters van Jordanië. Dit bijzonder mooie woestijnreservaat met rotswanden van zandsteen en graniet werd in 2011 door UNESCO op de werelderfgoedlijst geplaatst. Bovendien is de plaats onlosmakelijk verboden met ‘Lawrence of Arabia’.

Lawrence of Arabia

Hoe zat het ook al weer met het met Oscars overladen verfilmde verhaal van Engelse schrijver en legerkapitein Thomas Edward Lawrence, een legendarisch figuur ten tijde van WOI? Laat me even je geheugen opfrissen. Even vooropgesteld dat de film een film is en niet alle feiten op waarheid berusten, klopt het verhaal grotendeels wel. Op 30 oktober 1918 trekt hij met zijn troepen Damascus binnen. Met deze daad bevrijdde hij het huidige Midden-Oosten van vijf eeuwen Turkse bezetting.

Lang genoot hij niet van zijn overwinning, aangezien hij slechts na drie dagen na de verovering van de grootste stad van Syrië, terugkeerde naar zijn eigen land, Groot-Brittannië. Een heroïsche daad dat klinkt als een spannend jongensboek. Voor mijn bedoeïengids tot op de dag van vandaag nog altijd een serieuze zaak. “Deze blonde Arabier, bevrijdde mijn voorvaderen van de Ottomanen, hij was het die mijn volk zijn vrijheid terug gaf,” spreekt hij op uiterst serieuze toon. “Deze man verdient ons respect”, voegt hij er nog plechtig aan toe.

Vallei van de maan

Woestijn van Wadi Rum tijdens een jeeptourBeige, oranje, roze, rood… zoveel verschillende tinten zie ik om me heen. Waar ik ook kijk, zie ik andere kleuren. De vallei is immens groot. Gelukkig heb ik de hele dag om Wadi Rum in al haar facetten te ontdekken. Saeed neemt me de hele dag mee op verkenning in de omgeving. Behendig manoeuvreert hij de de jeep door de vallei van de maan, verwent me onderweg met een heerlijke lunch en laat me alle prachtige plekken zien. Tegen zonsondergang brengt hij me naar een bedoeïenenkamp in de woestijn. Terwijl de zon zakt, ruik ik de geuren van een traditionele Arabische maaltijd dat mijn gastvrije bedoeïenenfamilie voor me klaarmaakt.

Als ik in mijn dagboek de avonturen van vandaag noteer bedenk ik bij mezelf; de beste beslissing die ik maak, is om hier, op deze fantastische plek, te blijven overnachten. Wadi Rum doe je niet eventjes. Het reservaat vraagt je de tijd te nemen om haar in al haar facetten en op verschillende tijdstippen te bewonderen en ze zal je steeds met een andere aanblik weten te verrassen. Wanneer de nacht valt, geniet ik van de maan en de ontelbare sterren aan de heldere hemel.

Bedoeïenen van Wadi Rum

De Bedoeïenen in de woestijn van Wadi Rum leven zoals ze dat al van generatie op generatie gewend zijn. Rondtrekkend door de woestijn, zoekend naar een geschikte plek om de kuddes geiten en schapen te hoeden. De kenmerkende zwarte tenten gaan altijd mee, waar ze ook naar toe reizen.

Na een nacht in ‘mijn’ geitenharen tent, die prachtig contrasteert in het rozerode woestijnzand, sta ik voor de keuze. Klim ik op de rug van een kameel, stap ik ook vandaag bij Saeed in de jeep of laat ik mezelf van mijn sportieve kant zien en ga ik een wandeling door de omgeving maken of onder begeleiding van een gids de grillige zandstenen rotswanden beklimmen?

UNESCO werelderfgoed

Niet verwonderlijk dat ik niet de enige ben die Wadi Rum als een van de mooiste plekken op aarde beschouw. Dit immense natuur- en cultuurgebied (het hele gebied beslaat maar liefst 74.000 hectare) bestaat uit een gevarieerd woestijnlandschap dat bestaande uit smalle kloven, natuurlijke bogen, torenhoge kliffen, hellingen, enorme landverschuivingen en grotten. Daarnaast zijn er rotstekeningen, inscripties en archeologische overblijfselen te vinden waarvan men het vermoeden heeft dat het gebied reeds 12.000 jaar geleden bewoond is geweest.

Niet minder dan 25.000 rotstekeningen én een slordige 20.000 inscripties zijn in gebied gevonden deze duiden naar alle waarschijnlijkheid op een eigen alfabet. Vanwege deze facetten, zette UNESCO Wadi Rum in 2011 op de werelderfgoedlijst. Geheel terecht, als je het mij vraagt.

Lees meer verhalen