Wandelen in Dana naar Ecolodge Feynan

Geschreven door: Tamara Glasbergen
Datum: 6 oktober 2015

Wandelen in Dana, Jordanië

Het is een uur of 7 ’s ochtends en ik zoek haastig al mijn spullen bij elkaar. Ik ben in het Ottomaanse dorp Dana en over een half uur begin ik aan een 6 uur durende wandeling naar een ecolodge diep in het Dana Nature Reserve. Het is juni en ik wil vroeg beginnen zodat ik de warmte voor ben; juni is namelijk niet de beste tijd voor deze wandeling. En voor mij niet geheel ongebruikelijk: wanneer het niet uitkomt, sta ik te laat op.

Dagrugzak en lunchpakket mee, wandelen in Dana!

Bedoeïenengids met wandeling Dana naar FeynanNa een snel ontbijt neem ik afscheid van de lieve mensen in Dana en ontmoet ik mijn gids: Nael. Nael is een kleine man van ongeveer 30 jaar met een vriendelijke uitdrukking op zijn gezicht. Met mijn dagrugzakje (toch nog 30 liter) volgeladen met wat kleding, toiletspullen, veel water en een lunchpakketje gaan we met zijn tweeën op stap.

Het eerste stuk vanaf het dorp Dana de vallei in is even zwaar. Het pad loopt steil naar beneden en door los gesteente moet ik uitkijken dat ik niet uitglijd. Ik voel het nu al in mijn spieren boven op mijn voeten, maar dat is het dubbel en dwars waard, want het uitzicht is werkelijk prachtig.

“Ik kom hier graag. Als ik de drukte van het dagelijks leven even zat ben, ga ik wandelen en soms kamperen”, zegt Nael, “We kunnen vanavond ook kamperen als je wilt?” Ik bedank hem vriendelijk, want ik ben op weg naar de ecolodge in Feynan waar ik ga overnachten.

25 graden en een briesje

Reisspecialist-Tamara-op-weg-naar-feynan-www.jouwjordaniereis.nlDe ene kant van de vallei is ruig. De rotsen torenen hoog boven ons uit naar mate we verder naar beneden lopen. Aan de andere kant loopt de bergwand gelijkmatiger omhoog en zie je waar er in het voorjaar watervalletjes lopen doordat het gesteente is uitgesleten.

De temperatuur is (nog) heerlijk. In juni kan het ’s middags al behoorlijk opwarmen, maar nu is ongeveer 25 graden en er staat een lekker briesje, waar we geluk mee hebben! De beste periodes om deze wandeling te maken zijn in de lente en in de herfst. Je kunt de wandeling dan makkelijk pas tussen 9 uur en half 10 starten.

Na het steile stuk naar beneden wordt het vlakker en is het pad makkelijker begaanbaar. De vallei heet Wadi Dana en Wadi betekend letterlijk rivierbedding. “In het voorjaar loop je soms door het water en daar stroomt dan een kleine rivier”, zegt Nael wijzend naar beneden. Je ziet dat heel duidelijk, want overal groeien planten en de omgeving is erg groen voor de periode juni.

Bedoeïenen eten in JordaniëYoghurtballen uit een geitenvel

Onderweg komen we een oude dame tegen die onder een boom leeft. Er liggen drie matrassen op de grond, lopen twee geiten en één kip rond en er hangt van alles in de boom. Nael herkent de jongen die bij haar op bezoek is en dus maken we een korte stop.

Wat mij het meest opvalt is de zak die aan de boom hangt waar de vrouw hard mee schud. Het is de huid van een geit die dichtgebonden onderste boven hangt. “Daar maakt ze yoghurt in.” Het ziet er niet heel appetijtelijk uit moet ik zeggen, maar het is heel interessant om te zien, want zo maken bedoeïenen hun yoghurtballen die ze maanden lang kunnen bewaren.

Oververhit maar toch aangekomen

Na een gezellige zes uur (aan het einde inderdaad heel warm), veel bedoeïenenthee, lunch en mooie uitzichten, zie ik de ecolodge in Feynan vanaf de achterkant liggen. Nael en ik moeten er oververhit hebben uitgezien, want we krijgen bij aankomst meteen een limoen-muntlimonade en een nat handdoekje toegereikt.

Je kunt deze wandeling het beste in de lente of herfst maken, dan zijn de temperaturen aangenamer. Het is fijn als je wandelen gewend bent, maar het is niet een moeilijk pad. Eenmaal bij de Ecolodge in Feynan kun je van alles doen. Lees daar meer over in mijn vorige blog: Romantische overnachting in een ecolodge in natuurreservaat Dana.

Lees meer verhalen