Romantische overnachting in een ecolodge in natuurreservaat Dana

Geschreven door: Tamara Glasbergen
Datum: 7 augustus 2015

Bij binnenkomst word ik begroet door Ali en Suleiman, twee bedoeïenen die opgegroeid zijn hier. Ik vraag waarom het zo rustig is, want buiten zag de ecolodge er nogal verlaten uit. “Je bent de eerste”, zegt Ali met een glimlach. Door zijn vriendelijke uitdrukking voel ik mij meteen welkom op deze bijzondere plek.

Ecolodge

Het is juni en ik, reisspecialist bij Your Planet, ben op reis in Jordanië om nieuwe plekken te ontdekken en te ervaren. Na een heerlijke wandeling vanuit Dana ben ik aangekomen bij de ecolodge in Feynan waar ik zal overnachten.

De ecolodge ligt in een vallei omgeven door ongerepte natuur. Vroeger was dit een heel belangrijk gebied voor het winnen van koper. Dat maakt Feynan naast een hele mooie, ook een hele interessante omgeving om tijdens je vakantie in Jordanië te bezoeken.

Fijn om even helemaal afgesloten te zijn van de buitenwereld. Geen Facebook, geen Instagram of WhatsApp, maar genieten van het moment.

Het mooiste van reizen in Jordanië vind ik het in contact komen met de lokale bevolking en dat is iets wat hier in Feynan vanzelf gaat. De medewerkers, zoals Ali en Suleiman, zijn allemaal bedoeïenen die niet ver van de ecolodge in het ‘tentendorp’ wonen samen met hun familie. Er worden vanuit de ecolodge overdag verschillende experiences georganiseerd waarbij je op bezoek gaat bij één van de families en leert over de bedoeïenencultuur. Ook zijn er mooie wandelingen te maken met een bedoeïenengids en het leuke is: al deze activiteiten zijn inclusief!

Bedoeïenenkoffie gemaakt in Feynan, JordaniëKoffie die niet naar koffie smaakt..

Nadat ik was opgefrist kon ik deelnemen aan de Bedouincoffee-experience. Ik loop samen met Scott, een jongen uit Californië die op vakantie is en ook in de ecolodge overnacht, en Ali richting het bedoeïenendorp. We krijgen uitleg over de gebruiken van de bedoeïenenkoffie, hoewel je het geen koffie kunt noemen, want daar smaakt het totaal niet naar. Zo dicht als dat je hier bij het lokale leven komt, vind je niet zomaar ergens anders in Jordanië.

“Het gaat niet om het koffiedrinken zelf, maar om het samenkomen. Het is een sociaal ritueel”, zegt Ali. “Er zijn een heleboel regels verbonden aan het serveren en drinken van koffie. Elke bedoeïen weet dit.” Ik kijk hoe de koffie wordt fijngestampt door Scott, wat lastiger is dan het lijkt, want de stukjes vliegen alle kanten op.

Ik leer veel over de gebruiken: je mag bijvoorbeeld nooit meer dan drie kopjes drinken en de gastheer moet blijven staan tot iedereen het eerste kopje heeft gedronken. Scott doet ondertussen handjeklap met de nieuwsgierige kinderen die zijn komen kijken en we praten over van alles. De tijd is zo om.

Digital Detoxing, de beste plek is hier!

Na deze leuke ervaring (want het is écht een experience) is het tijd voor de wandeling bij zonsondergang die elke avond wordt gedaan. Uiteindelijk blijkt de plek vanaf het bedoeïenendorp maar 10 minuten lopen te zijn en daar ben ik stiekem wel blij mee, want mijn voeten zijn moe door de wandeling van Dana naar de ecolodge.

Het duurt nog even voor de zon ondergaat en Ali en Suleiman zetten alvast thee. Het uitzicht is rustgevend, een uitgestrekte vlakte waar helemaal niks is. Er staat een koel briesje wat een soort zoetige geur heeft en door de zon die ondergaat kleuren de rotsen rozerood. Ik kom even helemaal tot rust. Fijn om even helemaal afgesloten te zijn van de buitenwereld. Geen Facebook, geen Instagram of WhatsApp, maar genieten van het moment.

Romantisch dineren bij kaarslicht

Ecolodge tijdens mijn reis in Jordanië

Op de terugweg naar de ecolodge bekijk ik het complex vanaf een afstand en in tegenstelling tot de binnenkant vind ik de lodge er aan de buitenkant eigenlijk niet zo mooi uit zien; dit komt mede door alle zonnepanelen boven op het dak. De inrichting is heel sfeervol, alles is gemaakt van natuursteen en de decoratie is volledig gericht op de natuur. ’s Avonds wanneer de verlichting alleen uit kaarsen bestaat is dit een heel romantische plek.

Het begint al donker te worden als ik met mijn bord vol lekkers naar het terras loop. Omringt door oude olijfbomen en oleanders eet ik bij kaarslicht het eten op. Ondertussen verwonder ik me over het aantal sterren dat bij de schemering al zichtbaar is.

Jupiter, Saturnus en een heleboel sterren

Als ik na het eten mijn kamer in loop is het heel donker. Ik steek de kaarsjes aan de muur aan en in een keer wordt de kamer omgetoverd tot een sfeervolle romantische ruimte. Ik pak een vestje en loop vervolgens naar het dakterras. Daar staat een professionele telescoop die bediend wordt door een van de bedoeïenen. Heel bijzonder om Saturnus en Jupiter dichterbij te zien.

Tot laat staar ik naar de sterren terwijl ik klets met Ali over zijn leven hier en mijn leven in Nederland. Helaas blijf ik maar één nacht op deze mooie plek. Daarom mijn advies: blijf twee nachten slapen. En vind je wandelen leuk? Doe de wandeling van Dana naar de ecolodge!

Uiteindelijk ga ik toch echt slapen, want morgen wil ik weer opgeladen zijn voor meer indrukken en ervaringen als ik mijn reis in Jordanië vervolg naar Petra.

Lees meer verhalen