Bezienswaardigheden in Amman, hoofdstad van Jordanië

Door: Tamara Glasbergen
Datum: 9 juli 2015

Uitzicht Amman, hoofdstad van JordaniëMijn eerste kennismaking met Jordanië begint in Amman, de hoofdstad. Net na aankomst heb ik geen idee wat ik nu eigenlijk van de stad kan en mag verwachten. Vanaf de luchthaven word ik naar het hotel gebracht. Ik zie een grote stad gebouwd op zeven heuvelen, wegen die kriskras door elkaar lopen en de verkeersdrukte. Hoe vind ik in deze onoverzichtelijke stad de bezienswaardigheden in Amman?

Belangrijkste bezienswaardigheden

Romeins amfitheater, bezienswaardigheid in AmmanEenmaal ingecheckt en opgefrist in mijn hotel, pak ik de kaart erbij en vraag de receptioniste om wat hulp en tips. “De belangrijkste bezienswaardigheden in Amman uit de Grieks-Romeinse tijd zijn het Romeins Amfitheater en de Citadel,” vertelt ze me. “Je vind het theater onderaan een van onze machtige heuvelen, er kunnen wel zesduizend mensen in plaatsnemen,” voegt ze er met gepaste trots aan toe. De Citadel ligt hoog boven het centrum van de stad.

Wanneer ik na een taxirit het complex betreed weet ik niet zo goed wat ik als eerste zal bekijken. De kunstgeschiedenislessen van vroeger komen hier tot leven. Overblijfselen van de Romeinse Tempel van Heracles, daterend uit de 2e eeuw, ruïnes van een Byzantijnse kerk en een moskee, het is er allemaal. Binnen de muren van het Citadel ligt ook het Archeologisch museum, meer dan de moeite waard, als je het mij vraagt. De beroemde Dode Zee rollen, die hier tentoongesteld liggen, maken het meeste indruk op me.

Royal Automobile Museum in Amman

Foto door Jordan Tourism Board

Koninklijk automuseum

Wanneer ik weer beneden sta, informeer ik bij een taxichauffeur naar meer bezienswaardigheden in Amman. “Ga een kijkje nemen in het The Royal Automobile Museum. Onze koning heeft een fraaie collectie,” vertrouwt de goedlachse Jordaniër me toe. “Ik kom er dikwijls, mijn zoontjes vinden het prachtig!” Het verkeer zit mee, dus met een half uurtje sta ik voor de ingang van het museum, wat overigens vlakbij The Children’s Museum is en dat schijnt heel leuk te zijn met jonge kinderen.

Koning Abdullah II liet het museum bouwen ter nagedachtenis aan zijn vader Koning Hussein die een groot liefhebber van auto’s was. Ik moet toegeven dat het een zeer fraai complex is, waar naast de vele voertuigen ook motoren te zien, tegen een achtergrond van historische foto’s, maar het is toch niet helemaal mijn liefhebberij.

Hipste straat van Amman

Rainbow street in AmmanMijn dag vol bezienswaardigheden in Amman eindig ik in een van de hipste straten van de stad, Al-Rainbow street. Deze straat bol van de leuke cafés en is de belangrijkste hotspot in de stad om met vrienden en locals te socializen. Voor elk wat wils in Rainbow street, ik passeer traditionele koffiehuizen, moderne espressobarretjes, gezellige knusse plekjes waar je rustig van je organische thee kunt nippen, tot hippe tenten met trendy DJ’s.

Kunstgallerie in Amman op RainbowstreetMijn kop thee is leeg, mijn kuiten jammeren een beetje, geen enkele straat in Amman is vlak, dat wordt spierpijn, maar er is nog zoveel te zien. Hoewel ik minder snel ga dan voor ik aan mijn dag vol bezienswaardigheden in Amman begon, is terug naar het hotel gaan wat mij betreft geen optie.

Slenterend vervolg ik mijn route over Rainbow Street, langs antiekzaakjes, kunstgaleries. Een lokale fastfoodvariant Heroes Burgers & wings, maar ook chique restaurants. Alles zit samengeperst in nauwe eenrichtingsstraatjes, deels horeca, deels woonhuizen. Zo gezellig, maar een tip: doe dit gedeelte van de stad te voet; met taxi kom je tijdens de spits gegarandeerd vast te zitten en doe je over een paar honderd meter, met gemak een half uur.

 

Lees meer verhalen