Wereldwonder Petra in Jordanië

Wees eerlijk een vakantie naar Jordanië is niet compleet zonder een bezoek aan de beroemde roze stad Petra. Deze historische stad, de vroegere hoofdstad van de Nabateeërs die er rond 600 voor Christus woonden, is niet voor niets in 1985 door UNESCO tot Werelderfgoed uitgeroepen. Bovendien werd Petra in 2007 ook nog eens verkozen tot een van de zeven nieuwe wereldwonderen.

De toegangskloof naar Petra

Petra vakantie Jouw Jordanië ReisIn de vroege ochtend, net voor zonsopkomst, begin ik aan mijn tocht door de Siq. Naar mate ik de kloof verder door loop, beginnen de stralen van de ochtendzon aan mijn huid te kriebelen.

Een wisselend kleurenpalet van rood, geel en roze wisselen elkaar af onder de gouden zonnestralen die steeds feller worden. Terwijl er serieus zweetdruppels langs mijn rug naar beneden glijden, passeer ik stap voor stap de onwerkelijke vormen in kloof. Niet eerder werd een wandeling zo mooi beloond als deze.

Aan het einde van mijn tocht toont het grootste bouwwerk van Petra zich in al haar glorie aan me. De schatkamer van de Farao, The Treasury. Ademloos tuur ik naar het prachtige façade. Wat ben ik blij dat ik mijn wekker op dit onzalig vroege tijdstip heb gezet, een tijd waarop ik normaliter niet eens aan opstaan denken wil.

Een handjevol andere vroege vogels deelt dit heiligdom met me. We kijken elkaar zwijgend aan, knikken naar elkaar ten teken van een internationale begroeting en allen dragen we een gelukzalige glimlach op ons gezicht. Dit neemt niemand ons meer af.

The Monastery: bijna nog imposanter

Petra vakantie Jouw Jordanië ReisHet is moeilijk voor te stellen hoe men in de eerste en tweede eeuw voor Christus is Al Khazneh, één van de indrukwekkendste bouwwerken in de oude stad volledig uit de bergwand gehakt hebben. Samen met een oudere heer uit Oostenrijk, die ik eerder deze ochtend in mijn accommodatie goedemorgen groette, nemen we een pad dat de berg op leidt.

We slingeren ons een weg door magisch oud Petra. Bedwingen hijgend, de, niet minder dan, negenhonderd treden. Tollend van de hitte bereiken we The Monastery. Nog napuffend, hoog boven het centrum boven op de berg doemt, bijna nog imposanter dan The Treasury, het immense gebouw voor ons op.

Bij terugkomst op mijn hotelkamer zie ik dat ik zo’n een groot deel van mijn geheugenkaart volgeschoten heb. Onder het genot van een verfrissende koele citroen-munt limonade laat ik het schouwspel dat zich deze dag aan me openbaarde in gedachten nog eens de revue passeren.

Op mijn tweede dag in de roze stad, ga ik voor iets minder lichamelijke inspanning en kies ik er voor Petra te beleven zoals handelaren tijdens de vele karavanen dat destijds deden, op de rug van een kameel. Hoog op de rug van het beest, verwonder ik me opnieuw over de schoonheid, het vakmanschap en het grillige gebergte dat als decor dient van dit wereldwonder. Alle enthousiaste verhalen die ik voor vertrek las, alle lofbetuigen die ik reeds aanhoorde. Er is geen woord van gelogen. Petra is met recht een must-see tijdens je vakantie in Jordanië.

Geplaatst door: Tamara Glasbergen
Datum: 21 april 2015

Lees meer verhalen