Ik ben in Petra! Wat kan ik doen?

woestijn-politie-in-petra-www.jouwjordaniereis.nlAls je een reis naar Jordanië gaat maken kan het bijna niet anders: een bezoek aan de archeologische stad Petra. Petra is een bijzondere en ontzettend grote stad. Vragen die ons regelmatig gesteld worden zijn: Hoe lang heb je nodig? Één dag, twee dagen of misschien wel meer? En als je in Petra bent, wat is dan de moeite waard om te zien en te bezoeken?

Afgelopen oktober ben ik samen met onze groepsreis ‘Jordanië Compleet’ twee dagen in de archeologische stad Petra geweest. Er zijn verschillende uitgezette wandelroutes in Petra, waarbij je langs bezienswaardigheden en verschillende uitzichtpunten komt. In deze blog bespreek ik hoeveel tijd je nodig hebt, welke routes écht de moeite waard zijn en wat ik tijdens de reis heb gedaan.

Minimaal twee dagen

Als je op zoek gaat naar rondreizen naar Jordanië kom je het veel tegen, één dag in Petra. Er is veel te zien in het land en met een korte reis lijkt het zonde om twee dagen op dezelfde plek te verblijven. Persoonlijk vind ik het juist zonde om maar één dag in Petra te blijven en ik zal uitleggen waarom.

routes-in-Petra-www.jouwjordaniereis.nl

De archeologische stad Petra is enorm groot en er zijn te veel plekken die mooi en bijzonder zijn om in één dag te kunnen bezoeken. De uitgezette wandelroutes zijn ontzettend mooi en interessant.

Tijdens de groepsreis vond ik  het heel fijn om me niet te hoeven haasten, omdat we twee dagen hadden om de archeologische stad te bezoeken. De eerste dag kwam ik veel tegen wat ik graag wilde doen en bezoeken. Ik kon niet alles op de eerste dag doen, dus kon ik dit plannen voor de volgende dag. Mijn advies daarom: verblijf minimaal twee dagen in Petra.

Ben je geïnteresseerd in een individuele reis met een bezoek aan Petra, bekijk dan bouwsteen Petra.

Verschillende routes

Main Trail

Lees over de Main Trail

De Main Trail is, zoals de naam al zegt, de hoofdroute door Petra, waarbij je veel van de belangrijkste bezienswaardigheden ziet. Je loopt vanaf het Visitor’s Centre door de Siq naar de Treasury. Vervolgens door de Street of Façades, langs de koningsgraven en het theater door naar de Qasr Al Bint, waar de route eindigt. Als je één dag de tijd hebt dan is dit een route die je zeker niet moet overslaan. De tijd die je nodig hebt voor deze route is 3 – 3,5 uur.

Tijdens de groepsreis hebben we deze route op de eerste dag met onze gids gelopen. Een gids heeft echt een toegevoegde waarde. De gids kan vertellen over de geschiedenis, de natuur en de oorspronkelijke bevolking van Petra. Met onze groepsreizen loop je deze route altijd met een gids. Als je een individuele rondreis maakt kun je bij de ingang een gids huren voor 50 Jordaanse Dinar.

Al-Khubtha Trail: Uitzicht van boven

Lees over de Al-Khubtha Trail

De Al-Khubtha Trail heeft een bijzonder eindpunt, namelijk de Treasury. Je loopt een heleboel traptreden naar boven en komt verschillende mooie uitzichtpunten tegen. Eenmaal boven bij het ‘echte’ view point kun je genieten van een prachtig uitzicht over Petra. Het lijkt alsof de route hier eindigt en daarom keren veel reizigers hier om en lopen dezelfde weg weer terug. Maar als je doorloopt kom je uit bij de Treasury …van bovenaf!

Tijdens de groepsreis hebben we deze route gelopen op de eerste dag. We ontmoette een bedoeïen die ons uitnodigde voor thee in zijn tentje met uitzicht op de Treasury. Ik vond het heel bijzonder om de Treasury van boven te zien. Na te hebben genoten van de rust en het uitzicht zijn we weer teruggelopen naar beneden.

Een bijzonder mooie route met als je geluk hebt een hele leuke ontmoeting met een bedoeïen die nog stiekem in de archeologische stad woont. Je hebt een redelijk avontuurlijke instelling nodig, want het pad is niet heel goed aangegeven. Je kunt ook een lokale gids vragen je mee te nemen als je dat prettiger vindt. De route start aan de linkerkant van de koningsgraven en je doet er ongeveer 2,5 uur over.

High Place of Sacrifice Trail: Petra voor jezelf

Lees over de High Place of Sacrifice Trail

Wat de High place of Sacrifice Trail bijzonder maakt zijn de verschillende uitzichten, de mooiste rotskleuringen en dat je vaak helemaal alleen loopt. De High place of Sacrifice is een van de makkelijkst bereikbare hoge punten in Petra. Op het hoogste punt vind je een altaar waar vroeger offers werden gebracht door de bevolking.

De route begint vlak bij het theater en is fijn om ’s ochtends te lopen. De klim naar boven ligt dan voor een groot deel nog in de schaduw. ’s Middags is er meer zon en is de klim naar boven zwaarder vanwege de warmte. Als je niet veel tijd hebt kun je na een bezoek aan de High Place of Sacrifice dezelfde weg terug lopen. De volledige route loop je in ongeveer 2,5 uur en eindigt bij de Qasr Al Bint.

Deze route hebben we tijdens de groepsreis ’s ochtends op de tweede dag gelopen. Iedereen vond deze route mooi en zeer de moeite waard. We hebben hele stukken alleen gelopen en ik vond het vooral bijzonder om de verschillende monumenten en tombes, die erg goed bewaard zijn gebleven, zonder andere toeristen te kunnen bekijken.

Ad-Deir Trail: The Monastery

Lees over de Ad-Deir (Monastery) Trail

Je kunt op twee manieren bij The Monastery komen. De officiële route, Ad-Deir Trail, start aan het einde van de Main Trail. Je loopt 900 traptreden omhoog tussen twee bergen door, het uitzicht vanaf hier is ook weer fantastisch. Aan het einde van de klim word je beloond met de indrukwekkende façade van The Monastery, die nog groter is dan de Treasury.

Net als The Treasury is ook The Monastery in een ongelooflijk mooie staat bewaard gebleven, wat heel bijzonder is als je nagaat dat deze façades al meer dan 2000 jaar oud zijn. Deze route duurt ongeveer 2,5 – 3 uur en is goed te doen met een normale conditie.

De tweede manier om de The Monastery te bezoeken is vanuit Little Petra, het kleine zusje van het grote Petra. De wandeling duurt ongeveer 4 – 4,5 uur en je komt dan via de achteringang de archeologische stad binnen. Je komt dan uit bij The Monastery en loop je de 900 treden naar beneden om Petra binnen te treden. Deze route kan alleen met een lokale gids gedaan worden. Vraag ons naar de mogelijkheden.

’s Middags, na een goede (maar snelle) lunch bij een lokaal restaurant in de buurt van de Qasr Al Bint, zijn wij gestart met de klim naar The Monastery. Als je maar één dag de tijd hebt kun je deze route lopen aansluitend op de Main Trail.

Andere routes

In totaal zijn er 8 uitgezette routes in de archeologische stad Petra. Hierboven heb ik de vier routes besproken die ik aanraad tijdens een bezoek van één of twee dagen. Heb je langer de tijd of wil je een van de andere routes lopen? Hieronder bespreek ik de overige vier routes.

Lees over de overige vier wandelroutes

Al-mardras Trail: Deze route start voordat je de Siq binnen loopt bij de Obelisk tombe. Een mooie route waarbij je over een oude brug loopt die Nabateeërs over een droge rivierbedding (wadi) hebben gebouwd. Via een eeuwenoude trap eindig je op de top van Al Madras. Hier vind je een oliepers, een vergaderzaal en diverse heilige relikwieën. Je hebt ongeveer 1,5 uur nodig voor deze route.

Umm al-Biyara Trail: Je start de route vanaf de Qasr Al Bint. Je komt langs verschillende tombes en monumenten en loop je met een trap naar boven naar een prachtig uitzichtpunt. Je kunt aan het einde van de route de uitzichtpunten die vlakbij The Monastery liggen zien, maar niet The Monastery zelf (die ligt altijd verborgen). Je hebt ongeveer 3,5 uur nodig.

Jabal Haroun Trail en Sabra Trail: Het begin van deze twee routes is hetzelfde als die van de Umm al-Biyara Trail. Beide routes voeren je mee door het landschap van wat vroeger allemaal behoorde tot de stad Petra.

De Jabal Haroun Trail eindigt bij Aaron’s Mountain, een plek die overal in Petra te zien is door de witte tombe boven op de berg. Men geloofd dat hier Aaron, de broer van Mozes, is begraven. De Sabra Trail eindigt bij Wadi Sabra, hier vind je onder andere een Romeins theater. De tijd die je nodig hebt voor is 5 – 7 uur per route. Het is aan te raden om een lokale gids te huren.

Als je een rondreis door Jordanië wilt maken kies dan in ieder geval voor een bezoek van twee dagen of langer aan de archeologische stad Petra. Hierdoor kun je de stad écht beleven en ben je na afloop een unieke ervaring rijker. Heb je maar één dag? Sla dan een bezoek aan The Monastery niet over. Wil je meerdere dagen in Petra verblijven? Je zult je niet vervelen. Mijn ervaring van Petra tijdens de groepsreis was fantastisch en ik zou er graag nog eens naar terugkeren.

Ben je geïnteresseerd in een individuele reis met een bezoek aan Petra, bekijk dan bouwsteen Petra.

wandelroutes in Petra

Lees meer verhalen