2014 – Top 3 bouwstenen volgens Joep en zijn gezin

Reisperiode: Juli 2014
Jouw Jordanië reizigers: Joep, Fleur, Tim (9) en Lieve (7)
Bouwstenen: Madaba, Azraq, King’s Highway, Dana, Petra, Wadi Rum, Aqaba en Amman
Reisduur: 12 dagen

Beste Tamara en Leonieke,

Dankjewel voor jullie kaart die in de bus lag bij thuiskomst. Wij hebben een geweldige reis gehad. Wat is Jordanië een mooi land met vriendelijke mensen. Hieronder de top 3 bouwstenen die volgens ons niet mogen ontbreken in een reis naar Jordanië.

Dana

kinderen in Jordanië, jouw Jordanië reis

Als je denkt er te zijn, duik je met de jeep nog dieper het natuurpark in. Dana kent twee manieren om te overnachten en wij kozen voor de Rumana Campsite. Een perfecte plek bleek direct na aankomst.

Grote tenten met dikke matrassen en een lakenpakket, de kinderen en wijzelf voelden ons meteen thuis. Ver van de bewoonde wereld kan je meteen een van de vier wandelroutes rond de campsite volgen, of eerst lekker bijkomen en genieten van de rust in het kamp. Het avondeten met alle gasten aan een lange tafel zorgt voor leuke gesprekken.

Het is aan te raden de wekker te zetten om al rond 6 uur ’s ochtends de eerste wandeling te maken, nog voor het ontbijt. Wij troffen onderweg een ranger, die samen met ons op een uitstekende rots op zoek ging naar de Nubian Ibex, en we vonden een groepje dieren! Één nacht is eigenlijk te kort om deze prachtige plaats recht te doen.

Petra

Reizen met je gezin zorgt er ook voor dat je bij alles rekening houdt met vier mensen. Ideaal dus om in Wadi Musa een fijn hotel met overdekt zwembad aan te treffen. Op advies van het hotelpersoneel eerst een frisse duik genomen, voordat we naar Little Petra rijden.

Little Petra met gezin, Jouw Jordanië ReisHeerlijk om daar in alle rust rond te lopen, waarbij de kinderen volop kunnen klimmen en klauteren. Daarna samen met een lokaal gezin een heerlijke bbq genoten tussen de rotsen. Op een kleed genoten van de gastvrijheid, en blij om te weten dat we de volgende dag nogmaals bij hen thuis mogen eten. De lichtjes in Wadi Musa zien er prachtig uit en geven echt de sfeer van het Midden-Oosten weer.

De volgende ochtend heel vroeg naar Petra vertrokken. Een voordeel van reizen in de zomer: Petra is dan heel erg rustig. Omdat kinderen onder de twaalf jaar geen entreegeld hoeven te betalen, is het zeker de moeite waard die meevaller te investeren in een Nederlandssprekende gids.

De aanblik van de schatkamer na de Siq is prachtig, maar ook alle andere bezienswaardigheden in Petra vonden wij even bijzonder. Zeker als je je indenkt hoe het leven hier eeuwen geleden verliep.

Na zo’n dag is het heerlijk bijkomen bij het zwembad, maar onze kinderen keken direct al uit naar het weerzien met hun nieuwe Jordanese vriendjes. Ditmaal aten we bij hen thuis, in de speciale eetkamer. Vanaf een grote schaal op de vloer allemaal samen eten, dat is wel heel leuk. Daarna samen thee drinken op het terras bij het huis en wetenswaardigheden uitwisselen over elkaars cultuur. En de kinderen? De jongens waren buiten aan het voetballen, de meisjes binnen aan het kleuren met de meegebrachte stiften.

Wadi Rum

Zandduin in Wadi Rum, Jouw Jordanië reisGeen kale vlaktes, maar rood zand, en rotsen als puisten in het landschap. Wadi Rum is zeker voor reizigers die voor het eerst een woestijn bezoeken een geweldige kennismaking, omdat er zoveel te zien en te doen is. Met de jeeptour worden we afgezet bij rotsen die we beklimmen, waarbij we eenmaal oog in oog staan met een slang. Hoge schoenen zijn sowieso een aanrader, want het zand wordt gloeiend heet. Reden genoeg dus om lekker van de zandbergen af te rollen en op zoek te gaan naar eeuwenoude muurschilderingen, waar de karavanen op te zien zijn.

Alles is zo ongerept, dat je je soms afvraagt of het niet beter beschermd moet worden. De lunch gebruiken we in een spaarzaam stukje schaduw, helemaal alleen in die grote woestijn. De kinderen lezen hun boeken zittend op hoogte, onder een overhangende rots.

In de avond bereik je het kamp, waar de hutten op palen staan (tegen de dieren) en zelfs een douche en toilet is. De zonsondergang is prachtig, waarna een geweldige sterrenhemel verschijnt. De lokale maaltijd is in een metalen bak onder de grond gegaard en samen met de kok graven we hem uit.

De volgende ochtend staan vier kamelen klaar en stappen we na het ontbijt voor een twee uur durende reis per kameel. Je gezin zo te zien rijden door het prachtige stille landschap is zo waardevol, daar neem je de zadelpijn de dag erna voor lief mee!

  Natuurbrug Wadi Rum, Your Planet travel

Lees meer verhalen