Hoe zit het met het MERS-virus?

De afgelopen paar weken is het MERS-virus in het nieuws geweest. Uiteraard zijn ook wij hiervan op de hoogte. Zoals je misschien weet, werd recentelijk het eerste geval van het MERS-virus in Nederland bekend. Tot nu toe zijn er twee gevallen bekend. Maar wat is het MERS-virus nu precies en hoe heeft dat invloed op je reis naar Jordanië…

Wat is het MERS-virus?

Het MERS-virus (Middle East Respiratory Syndrom-virus) is een nieuw type coronavirus dat in september 2012 werd ontdekt. De naam van het virus is afgeleid van de regio waar het voor het eerst opdook en waar de meeste gevallen bekend zijn, namelijk het Midden-Oosten.

Het is nog niet helemaal duidelijk hoe je dit virus kunt oplopen, dit word nog onderzocht. Het virus is ook te vinden bij dromedarissen en kamelen() in het Midden-Oosten. Men vermoedt dat je het virus kunt oplopen bij intensief contact met deze dieren. Overdracht van mens op mens vindt zelden plaats.

Reisadvies

De kans om besmet te raken is heel klein. Er is géén negatief reisadvies uitgegeven voor Jordanië door de Rijksoverheid. (Het RIVM adviseert wel om hygiënemaatregelen te treffen en contact met zieke mensen, dieren en dierlijke afvalproducten te vermijden. Het eten of drinken van rauwe dierlijke producten wordt ook afgeraden. In de gevallen die bekend zijn, heeft men het virus opgelopen na een bezoek aan Saoedi-Arabië.

Jouw Jordanië reis

Hoe zit het nu met een reis naar Jordanië? Je kunt gerust zijn, dromedarissen en kamelen kom je alleen tegen als je naar hen op zoek gaat. Ze lopen niet overal rond dus contact is gemakkelijk te vermijden.

In Wadi Rum bieden we de mogelijkheid om een kameeltochtje te maken op een dromedaris. Onze lokale partner in Wadi Rum stelt je graag gerust; zij hebben zelf frequent contact met deze dromedarissen en niemand is daarvan ziek geworden. Ook hun kinderen spelen met de dieren. De kameeltocht in Wadi Rum blijven we optioneel aanbieden. Heb je al een kameeltocht geboekt maar wil je deze toch liever niet doen, dan kun je deze excursie kosteloos annuleren.

Ondanks de media-aandacht, kun je gerust op reis naar Jordanië. De kans dat je het virus oploopt is zeer klein En contact met kamelen is eenvoudig te vermijden.

Mocht je meer willen lezen kijk dan op de website van de Rijksoverheid.

Lees hier meer over onze vaste reizen naar Jordanië of stel zelf je reis samen.

Geschreven door: Teng Teng
Datum: 26 mei 2014

Lees meer verhalen